Opstappers » Onze Vloot » Stoomschip "Hydrograaf"

Voormalig stoomschip Hydrograaf 

Een schip met oneindig veel mogelijkheden

40/150 (+50) personen

Voormalig stoomschip Hydrograaf combineert een rijke nautische en koninklijke geschiedenis met een stijlvolle en klassieke uitstraling. Deze ambiance maakt het schip uitermate geschikt voor ontvangsten, jubilea en andere feestelijke of zakelijke gelegenheden. De Hydrograaf heeft altijd bekendgestaan als ‘het schip van de koningin’, omdat de vorstinnen Emma, Wilhelmina en Juliana het schip in de jaren twintig en dertig hebben gebruikt voor hun officiële bezoeken aan de ‘Hollandse Eilanden’.

Bewogen verleden met koninklijk accent

De Hydrograaf heeft een bewogen, deels koninklijk verleden en is een stijlvol, varend monument. De dieprode, padoukhouten betimmering straalt ouderwets vakmanschap uit en weerspiegelt de glans van de geelkoperen scheepslampen. De gecapitonneerde kussens, hardhouten vloeren en decoratieve beschilderingen geven het schip een authentieke uitstraling. Aan boord van de Hydrograaf heeft de tijd stilgestaan.
Deze ambiance maakt het schip uitstekend geschikt voor ontvangsten, jubilea en andere feestelijke of zakelijke gelegenheden. De separate bovensalon biedt ruimte voor een rustig gesprek of een sfeervol diner, terwijl beneden, in de danssalon en aan de bar, uw gasten een feestje kunnen vieren.

Het schip van de koningin

De Hydrograaf is in 1910 als stoomschip gebouwd op de marinewerf Fijenoord te Rotterdam als opnemingsvaartuig voor de Hydrografische Dienst. Het peilen en in kaart brengen van vaarwater werd gedaan tijdens het seizoen, van april tot en met oktober. Het schip met marinenummer A901 voer niet in marine grijs maar had een zwarte romp met een gele opbouw. In mei 1940 week het schip vanuit Vlissingen uit naar Engeland, waar het in de oorlogsjaren dienst deed als logementschip voor de mijnenveegdienst. Na terugkeer heeft het schip tot 1962 weer dienst gedaan voor de Hydrografische Dienst. Het was het laatste kolengestookte schip van de Koninklijke Marine.

De Hydrograaf heeft altijd bekendgestaan als ‘het schip van de koningin’, omdat Wilhelmina in gezelschap van Emma en Juliana het schip in de jaren twintig en dertig heeft gebruikt voor haar officiële bezoeken aan de ‘eilanden’. Ook koning Willem Alexander heeft zijn opwachting aan boord gemaakt.

Door haar bijzondere geschiedenis is het niet alleen een doel maar ook bijna een plicht om de Hydrograaf in ere te houden en het schip te bewaren als varend monument voor toekomstige generaties.

 

Exclusief voor Sinterklaas

Vanaf half november tot 5 december is het schip jaarlijks exclusief beschikbaar voor Sinterklaas. De naam verandert dan in ‘Pakjesboot 12’. Nadat de Sint en de Pieten vanuit Spanje naar Nederland zijn gebracht, vervult de Hydrograaf de hoofdrol als Pakjesboot 12 in het Sinterklaasjournaal en de landelijke intocht. Pakjesboot 12 gaat 3 weken op tournee door Nederland. Bij haar bezoek aan verschillende havens kunnen de kinderen de pakjeskamer, de slaapkamer en het kantoor van Sint bezoeken of een kijkje in de kombuis nemen waar de Pieten pepernoten bakken.

Praktische informatie

Reservering aanvragen

Direct online boeken van dit schip is niet mogelijk.

U kunt een reservering voor een dag of dagdeel aanvragen door het formulier in te vullen via onderstaande knop, of telefonisch contact met ons op te nemen: 0294-271561 (werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur).

Hollands Glorie komt graag aan uw wensen tegemoet door een passende aanbieding op maat voor u te maken.

 


Catering / verzorging

Onze dagtochtenschepen zijn alleen te boeken in combinatie met catering. Het is op deze schepen niet mogelijk zelf uw catering te verzorgen.

Hollands Glorie biedt u uitgebreide cateringmogelijkheden tijdens uw verblijf aan boord, van lunchbuffet tot captain's dinner. Laat u culinair verwennen. Voor iedere vaartocht bieden wij met smaak en zorg samengestelde catering, zie catering op maat.

Na ontvangst van uw reserveringsaanvraag nemen wij graag uw wensen met u door.

 

Nautische evenementen

Onze dagtochtenschepen zijn een graag geziene gast op (inter-)nationale nautische evenementen. 
Vragen

 

Hebt u vragen? Lees hieronder de meest gestelde vragen over onze dagtochtenschepen of neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.