Bezoek Forteiland Pampus met je Museumkaart

Gepubliceerd op 26 april 2022 om 12:07

Twee weken geleden schreven we over Forteiland Pampus als bijzondere schakel van de 135 kilometer lange Stelling van Amsterdam. Het fort is tussen 1887 en 1895 gebouwd om Amsterdam te beschermen tegen aanvallen vanaf het water. Het forteiland is gebouwd op de plek waar vroeger de zandbank Pampus lag. Vandaag de dag kun je Forteiland Pampus bezoeken. Heb je een Museumkaart? Met je kaart heb je vrij toegang tot het fort en het museum. 

Een dagtocht naar Forteiland Pampus

Een bezoek aan Forteiland Pampus is een hele belevenis. Op het eiland zelf kan je heerlijk uitwaaien en in het verleden duiken. Driemastklipper Sanne Sophia vaart bijna elke zondag in het vaarseizoen uit naar Forteiland Pampus. Deze tocht op zich is al bijzonder. Onderweg kun je leren om scheepsknopen te leggen, helpen bij het hijsen van de zeilen of genieten van het prachtige uitzicht. Eenmaal aangekomen op het fort leer je meer over de militaire geheimen van Pampus. Dwaal rond door het fort en ontdek dit speciale stukje werelderfgoed. 

De geschiedenis van het fort

De geschiedenis van het eiland gaat tot wel 400 jaar terug in de tijd. Hoewel het fort zelf ongeveer 130 jaar bestaat, gaan de verhalen over het eiland terug tot aan de VOC-tijd. In de 17e eeuw kwamen schepen die vanuit de Oost onderweg waren naar Amsterdam bij het eiland namelijk voor Pampus te liggen. 

Stap jij aan boord?

Stap jij aan boord van Driemastklipper Sanne Sophia om met je Museumkaart een bezoek te brengen aan Forteiland Pampus? Ook zonder Museumkaart kun je uiteraard meezeilen. Blijf je liever aan boord tijdens onze stop bij Pampus? Ook dat is geen probleem. Meer informatie over deze tocht vind je op onze pagina over Zondag onder Zeil. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.