135 kilometer lang en 45 forten: de Stelling van Amsterdam

Gepubliceerd op 13 april 2022 om 20:13

De Stelling van Amsterdam is een voormalige verdedigingslinie wat zich op 15 tot 20 kilometer van het centrum van Amsterdam bevindt. Dit militair meesterplan bestaat uit 45 forten verspreid over een 135 kilometer lange cirkel om de hoofdstad heen. De stelling is tussen de jaren 1880 en 1920 gebouwd om Amsterdam te verdedigen tegen indringers. 

 

 

Waterlinie

Oorspronkelijk was de Stelling van Amsterdam een waterlinie. Dit was een verdedigingslinie van laaggelegen gebieden die onder water gezet konden worden bij dreiging van buitenaf. Bekende plaatsen die deel uitmaken van de stelling zijn: Abcoude, Spaarndam, IJmuiden, Purmerend en Edam. De meest bekende schakel van de linie is Forteiland Pampus. 

 

Forteiland Pampus

Het verdedigingsfort op het eiland Pampus werd tussen 1887 en 1895 gebouwd om Amsterdam te beschermen tegen aanvallen vanaf het IJ. Het fort is gebouwd in het IJmeer en ligt op de plek waar vroeger de zandbank Pampus lag. Vroeger konden schepen bij eb vaak niet verder bij Pampus. Omdat de schepen dan stil moesten liggen, werd gezegd dat de bemanning voor pampus lag. Hier komt dan ook de uitdrukking ‘Voor Pampus liggen’ vandaan. Vandaag de dag zijn het eiland en het fort geopend voor publiek.

 

Een dagbezoek 

Bij een dagbezoek aan pampus kun je het fort op verschillende manieren ontdekken. Zo vind je er een indrukwekkende virtuele tour, een foto expositie en kun je een blacklight speurtocht doen. Wil je graag meer horen en vragen stellen? Dan kun je optioneel ook rondgeleid worden door een gids. 

 

Zeil mee tijdens Zondag onder Zeil

Vaar mee met Zondag onder Zeil en ontdek Forteiland Pampus. Geniet van een uitgebreide lunch en hijs met ons de zeilen van klipper de Sanne Sophia. Tijdens Zondag onder Zeil varen we vanuit Muiden naar Pampus en terug. Je kunt hierbij zelf kiezen of je het fort bezoekt of aan boord blijft. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.