Een stukje Hydrograaf in het Limburgse Heythuysen

Gepubliceerd op 17 maart 2022 om 16:27

Elk jaar vertolkt voormalig stoomschip Hydrograaf tussen half november en 5 december de rol van Pakjesboot 12 van Sinterklaas. Voor sommigen is het schip als Pakjesboot 12 zelfs bekender dan onder de naam “Hydrograaf”. Zo blijkt ook uit de vereeuwiging van Pakjesboot 12 in de Sint Nicolaaskerk te Heythuysen. 

Altaarretabel Sint Nicolaas

In november 2020 plaatste de Sint Nicolaaskerk in Heythuysen een altaarretabel ter ere van de heilige Sint Nicolaas en Sinterklaas als kinderfeest. Het bijzondere altaarstuk werd door de Zeeuwse kunstenaar Roeland van der Kley geschilderd. Het meerluik is door de kunstenaar in samenwerking met pastoor Marcus Vankan van de Sint Nicolaaskerk tot stand gekomen. Op het retabel wordt aan de hand van negen schilderijen de legende van Sinterklaas verteld. Het werk werd bij de officiële opening in de kerk gezegend. 

Het altaarretabel te Heythuysen. Kunstenaar Roeland van der Kley aan het werk met zijn schilderij van Pakjesboot 12. 

Drie weken per jaar, tijdens het Sinterklaasfeest, staat het retabel open. Als de deuren van het luik open staan is op het luik aan de linkerkant een prachtig schilderij van Pakjesboot 12 te zien. Marcus Vankan legt uit: “Het Sinterklaasfeest is onlosmakelijk verbonden met de pakjesboot. Wat is er nu een meer typerend beeld dan Sinterklaas die op zijn stoomboot aankomst in Nederland?”. 

Bijzondere ontmoeting

Marcus Vankan is niet zomaar een pastoor. Vankan is misschien wel de grootste fan van Sinterklaas die we in Nederland hebben. Zo beschikt hij over een heuse Sinterklaas collectie, en speelt hij elk jaar met veel plezier hulpsint in het dorp. Uit zijn enthousiasme werd het personeel van de Pakjesboot en Hydrograaf uitgenodigd voor een bezoek in Heythuysen. Dit bezoek heeft inmiddels plaatsgevonden wat resulteerde in een bijzondere ontmoeting. 

Oons bezoek aan de Sint Nicolaaskerk te Heythuysen. Pakjesboot 12 op het altaarstuk.

Zo werden we hartelijk ontvangen en rondgeleid door de prachtige Sint Nicolaaskerk. Ook hebben we de pastoor kunnen interviewen over het altaarstuk en zijn liefde voor het Sinterklaasfeest. De video kun je hier bekijken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.