De mooiste havenplaatsen aan het Markermeer

Gepubliceerd op 1 juni 2021 om 14:38

Het Markermeer staat bekend als een prachtig en omvangrijk centraal gelegen meer waar veel op gevaren en gezeild kan worden. Het Markermeer bestaat pas sinds de jaren '70, maar omdat op deze plek lange tijd de Zuiderzee lag kent het Markermeer veel (historische) havens. Deze havens maken het Markermeer een ideale plek om mooie bestemmingen direct vanaf het water te bezoeken. In onze blog vertellen wij graag meer over de mooiste havenplaatsen aan het Markermeer. 

Muiden

Aan de zuidkant van het Markermeer vind je de prachtige vestingstad Muiden. Muiden ligt officieel aan een randmeer, wat het IJmeer heet. Ook mondt de rivier de Vecht uit in Muiden. Op de plaats waar vroeger de Vecht in de Zuiderzee overging ligt de Groote Zeesluis. De vestingstad staat bij veel mensen bekend om haar sfeervolle straatjes, gezellige terrassen en historische dorpscentrum. Ten noorden van het centrum bevindt zich het Muiderslot, een indrukwekkend en goed bewaard Middeleeuws kasteel. Voor de kust van Muiden ligt Forteiland Pampus.

         Het Muiderslot vanuit de haven van Muiden gezien.

Hoorn

Aan de noordkant van het Markermeer ligt de historische VOC-stad Hoorn. Wie Hoorn bezoekt heeft het idee terug in de tijd te gaan. De historische binnenstad kenmerkt zich door 17e-eeuwse gebouwen en een aantal grachtjes. Op het centrale plein van de stad, de Roode Steen, wordt in de zomermaanden een kaasmarkt georganiseerd die zeker de moeite waard is. Ook beschikt Hoorn over een mooie ruime haven.

Volendam

Aan de westkant van het Markermeer ligt het alom bekende vissersdorp Volendam. Ben je op zoek naar een goede sfeer en gezelligheid? Dan ben je in Volendam zeker aan het juiste adres. Volendam staat bekend om de zangers en zangeressen die er vandaan komen, heerlijke verse vis, uitgaansleven en de vele fotostudio’s waar een foto in klederdracht gemaakt kan worden. Heb je altijd al Volendam vanaf het water willen bezoeken? Kijk dan eens naar onze dagtocht Volendam voor de Boeg. 

                 "De Dijk" aan de haven van Volendam. 

Marken

Voor de kust ten zuidoosten van Volendam ligt het schiereiland Marken. De naam Markermeer is afgeleid van dit voormalig eiland in de Zuiderzee. Marken staat bekend om haar houten huizen op palen. Dit soort huisbouw is een wereldwijd unieke bouwtechniek. Ook is de klederdracht van het eiland internationaal bekend. Vanwege deze kenmerken in combinatie met de prachtige omgeving trekt het schiereiland veel (internationale) toeristen. Ook de vuurtoren, die het Paard van Marken wordt genoemd, is een bekend aangezicht van het schiereiland. 

Lelystad

Aan de oostkant van het Markermeer ligt Lelystad. Veel mensen verwachten deze jonge havenstad niet in een rijtje met mooie havenplaatsen aan het Markermeer, maar tóch vinden we dat Lelystad een plekje verdient in onze blog. Lelystad heeft namelijk wel degelijk hele mooie plekjes. Zo ook Bataviahaven, één van de vele havens die de stad heeft. Nabij Bataviahaven vind je ook Bataviastad fashion outlet en vele gezellige terrasjes. 

Ontdek het Markermeer en omgeving tijdens onze tochten

Wil je zelf het Markermeer en omgeving vanaf het water ervaren? Vaar mee tijdens één van onze tochten. Zo varen we tijdens Zondag onder Zeil vanuit Muiden naar Forteiland Pampus, en bezoeken we Volendam tijdens Volendam voor de Boeg. Meer weten? Klik hier. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.