Zie ginds komt de stoomboot...

Gepubliceerd op 7 oktober 2020 om 15:00

Onze Hydrograaf draagt elk jaar vanaf half november tot 5 december tijdelijk de naam Pakjesboot 12. Tijdens deze periode verandert het schip namelijk in de officiële stoomboot van Sinterklaas. De Hydrograaf vervult dan de hoofdrol tijdens de landelijke intocht en in het Sinterklaasjournaal. Ook gaat het schip traditiegetrouw op tournee door Nederland voor de Pakjesbootdagen. Bij haar bezoek aan verschillende steden in Nederland kunnen kinderen een kijkje nemen in ruimtes als: de pakjeskamer, de werk- en slaapkamer van de Sint, en de plek waar pepernoten worden gebakken. De Hydrograaf bestaat al meer dan 100 jaar en beschikt over een rijke geschiedenis. 

 

Hydrograaf Stoomschip Pakjesboot 12

De Hydrograaf als Pakjesboot 12 in de avond

Van een schip van de Koninklijke Marine tot het schip van Sinterklaas

De Hydrograaf werd op 26 januari 1910 te water gelaten in Rotterdam.  Aan boord van het schip waren twee op kolen gestookte motoren aanwezig die voor de energie zorgden waarmee het schip vooruit kwam. Met een diepgang van meer 180 cm was de Hydrograaf uitermate geschikt om te varen in het ondiepe kustwater van de, toen nog, Zuiderzee. 

 

Na de tewaterlating van het schip in 1910 werd het in gebruik genomen door de Koninklijke Marine. De marine gebruikte het schip als hydrografisch opnemingsvaartuig dat metingen aan de zeebodem uitvoerde. Ook werd het schip een aantal keer gebruikt door toenmalig koningin Wilhelmina. Koningin Wilhelmina heeft de Hydrograaf ingezet bij redding activiteiten na de watersnoodramp in Zeeland, en tijdens haar bezoek aan de Nederlandse eilanden. Tijdens de tweede wereldoorlog verbleef het schip in Engeland. 

 

In 1962 werden de op kolen gestookte motoren vervangen door dieselmotoren. In 1964 werd de Hydrograaf overgedragen aan het zeekadetkorps in Rotterdam. Na een tijd in handen geweest te zijn van de zeekadetten van Den Helder en Amsterdam werd het schip in 1983 verkocht en in gebruik genomen als evenementenschip. Voor het schip ging varen als evenementenschip werd het geheel opgeknapt en uitgerust met twee Rolls-Royce dieselmotoren. 

 

Sinds 1985 maakt Sinterklaas gebruik van de Hydrograaf. Wanneer het schip door Sinterklaas wordt gebruikt draagt het de naam Pakjesboot 12. Tijdens de landelijke intocht van 2019 werd het schip helaas niet gebruikt. Vorig jaar kwam de Sint namelijk met de trein. Wij hopen in ieder geval dat het schip nog lang tijdens de landelijke intochten haar werk mag doen.

Pakjesbootdagen 2020

Sinterklaas is momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor de pakjesbootdagen van 2020. Vanwege de huidige omstandigheden loopt de planning anders dan normaal, maar we kunnen vast verklappen dat de Pakjesbootdagen in 2020 zullen starten in Wageningen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Harry William
een jaar geleden

Hey,

This is Harry Williams
Can we talk about your website designing and Promotion?

May I have your phone number?

Sinterklaas
een jaar geleden

Sinterklaasjournaal