Uit de oude doos: het scheepswrak bij Muiden

Gepubliceerd op 23 september 2020 om 10:00

Velen die mee zijn geweest tijdens Zondag onder Zeil, Rondje Amsterdam, Volendam voor de Boeg óf de Muider Hardzeildagen hebben het scheepswrak bij Muiden zien liggen. Dit wrak, van een schip genaamd de “Elisabeth Smit’, is het onderwerp van veel verhalen en mythes. Maar wat is nu echt het verhaal achter de Elisabeth Smit? 

         De Elisabeth Smit (bron: Muidenboeit)

Van mijnenveger tot een storm in 2002

Het schip werd in het Schotse plaatsje Buckie in 1944 tewatergelaten onder de naam Hr. Ms. Marken. Toentertijd was het geen alledaags schip, maar een heuse mijnenveger in dienst van de Nederlandse marine. Tijdens de oorlog werd het schip vooral gebruikt om mijnen te verwijderen in Britse wateren. Het schip overleefde de oorlog en voerde tot 1957 mijnenveegoperaties uit voor de Nederlandse marine. 

 

Na uitdiensttreding kwam het schip in handen van een Nederlandse maritieme jeugdvereniging. Door hen werd het schip tientallen jaren gebruikt als jeugdhonk. In 1977 werd de Hr. Ms. Marken verkocht, omgebouwd tot driemaster-barkentijn en kreeg officieel de naam Elisabeth Smit. 

 

Het schip heeft sindsdien vestingstad Muiden als thuishaven. Vanuit Muiden voer de Elisabeth Smit uit voor hoofdzakelijk dagtochten die vooral in de jaren 90 erg populair waren. Helaas liep het schip tijdens een storm in 2002 ernstige schade op. Inmiddels ligt het wrak van de Elisabeth Smit al ruim 18 jaar op dezelfde plek vlakbij het Muiderslot in de monding van de Vecht. 

Scheepswrak bij Muiden

                 De Elisabeth Smit vandaag de dag

Een spookschip?

Dagjesmensen die voorbij komen varen kijken vaak vol ongeloof naar het wrak. In de loop der jaren is de staat van het schip na elke storm steeds harder achteruit gegaan. Sommigen spreken zelfs van een spookschip. Een spookschip is het natuurlijk niet, wel is het erg zonde om het ooit zo prachtige schip er in deze staat bij te zien liggen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.