Vaar jij mee tijdens de historische bruggentocht?

Gepubliceerd op 16 september 2020 om 11:00

Wist je dat Amsterdam maar liefst 1539 bruggen heeft? 252 van deze bruggen staan in de binnenstad. De Torensluis is hiervan de oudste brug die nog in originele staat verkeert. Bekende bruggen van de stad zijn de Berlagebrug en de Magere Brug. Wil je de hoofdstad en omgeving vanaf het water ontdekken? Vaar mee met salonboot de Lelie tijdens de Bruggentocht. De tocht brengt je langs een groot aantal karakteristieke bruggen en sluizen. 

Sluisbrug Weesp

Aan het begin van de tocht passeer je de sluisbrug in Weesp. De Sluisbrug verbindt de Stationsweg en de Hoogstraat over het kanaaltje Smal Weesp met elkaar. Na Weesp gepasseerd te zijn gaat de tocht verder door bij Driemond het Amsterdam-Rijnkanaal over te steken.

 

Sluisbrug weesp Bruggen in en rondom Amsterdam

                                      De Sluisbrug in Weesp

Berlagebrug

Langs Amsterdam-Zuidoost, Diemen en Overamstel vaart de Lelie bij de Omval de Amstel op. Hier wordt de Berlagebrug gepasseerd. Deze brug is ontworpen door de invloedrijke architect Hendrik Petrus Berlage. Velen kennen de architect van de brug, de Beurs van Berlage, het uitbreidingsplan ‘Plan Zuid’, het Mercatorplein en de Berlageblokken in Amsterdam-Oost. 

 

De Berlagebrug verbindt Amsterdam-Zuid en Amsterdam-Oost met elkaar tussen de Vrijheidslaan en de Weesperzijde. De brug werd in 1932 geopend. 

Nieuwe Amstelbrug

Na de Berlagebrug komt de Nieuwe Amstelbrug langzaam in zicht. Deze brug verbindt de Pijp via de Ceintuurbaan met de Weesperzijde in Amsterdam-Oost. De brug werd in 1903 geopend. Voordat de brug werd geopend voer er op deze plek de Amstelveer, een veerdienst tussen de Ceintuurbaan en de Blasiusstraat. De Nieuwe Amstelbrug is een dubbele basculebrug. 

De Hogesluis

Na het passeren van de Nieuwe Amstelbrug gaat de tocht verder via de Torontobrug langs het Amstelhotel naar de Hogesluis. De Hogesluis is een in 1662 voltooide brug tussen het Frederiksplein en het Weesperplein. Toen de brug gebouwd werd, diende deze als verbinding tussen de stadswallen aan weerszijden van de Amstel. Om de wallen met elkaar te verbinden, werd er een brug gebouwd die even hoog als de stadswallen zelf was. Vanwege de hoogte van 6 meter werd de brug al snel ‘Hooge sluis’ genoemd. De naam sluis werd in Amsterdam vaak gebruikt voor stenen bruggen zonder beweegbaar gedeelte. 

 

Amstelhotel Rondje Amsterdam Bruggentocht

                                             Het Amstelhotel

De Amstelsluizen

Ten noorden van de Hogesluis bevinden zich de Amstelsluizen en de Magere Brug. De Amstelsluizen zijn een in 1673 gebouwd sluizencomplex tussen de Prinsengracht en de Singelgracht. Deze bevinden zich ter hoogte van het beroemde theater Carré. De sluizen werden in de 17e eeuw gebouwd om vervuiling van de grachten en de Amstel tegen te gaan. 

Carré rondje Amsterdam Bruggentocht

                             Theater Carré bij de Amstelsluizen

De Magere Brug

De Magere Brug is één van de meest iconische bruggen van Amsterdam. De brug verbindt de Kerkstraat met de Nieuwe Kerkstraat. De eerste versie van de brug is gebouwd omstreeks 1691. 

 

De Magere Brug is het decor van verschillende films, waaronder de James Bondfilm Diamonds are Forever. Volgens verhalen dankt de brug haar naam aan dat er aan de Amstel twee magere zusters tegenover elkaar woonde. Zij zouden rijk, maar ook erg gierig zijn geweest. Om elkaar te bereiken werd er een smalle brug gebouwd zodat de zusters elkaar gemakkelijk konden bereiken. Omdat beide zusters mager waren, was een brede brug niet nodig en konden ze zo geld besparen. 

De Oranjesluizen

Via de Nieuwe Herengracht vaat de Lelie langs het Scheepvaartmuseum het IJ op. Via het IJ gaat de tocht langs het KNSM-eiland richting de Oranjesluizen. De Oranjesluizen is een in 1872 geopend sluizencomplex. De sluizen hebben de functie om het waterniveau in het Noordzeekanaal op pijl te houden. Daarnaast moeten de sluizen voorkomen dat er te veel zilt water het Markermeer instroomt. De sluizen bevinden zich tussen het Binnen-IJ en het Buiten-IJ. 

De Groote Zeesluis in Muiden

Via het Buiten-IJ en het Markermeer wordt de tocht voortgezet richting Muiden. Om vanaf het Markermeer de Utrechtse Vecht op te komen wordt de Groote Zeesluis doorgevaren. De Groote Zeesluis in Muiden is gebouwd om 3 redenen: om schepen van een hoger naar een lager waterpeil te brengen, als verdediging van het land tegen de Zuiderzee, en ten slotte had het een militaire functie. De sluis wordt vandaag de dag vooral gebruikt voor pleziervaart. Nadat de Lelie Muiden uitvaart wordt de koers doorgezet naar de eindbestemming Weesp. 

 

Groote zeesluis Rondje Amsterdam

                              De Groote Zeesluis in Muiden

Meevaren?

Meevaren om de bruggen en sluizen met eigen ogen te zien? Vaar mee met de Lelie tijdens onze bruggentocht. Meer informatie en de actuele vaardata vind je hier


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.