Wat is een klipper?

Gepubliceerd op 18 augustus 2020 om 13:48

Een klipper is een historisch zeilschip met één of meer masten. Klippers staan bekend om hun snelheid en scherpe boeg en waren vooral eind 19e eeuw en begin 20e eeuw in gebruik. Vanwege de hoge snelheden die gehaald kunnen worden, zijn klippers veel gebruikt voor handel in goederen die beperkt houdbaar zijn. De meeste klippers zijn gebouwd op Amerikaanse Britse scheepswerven. Ook werden er een aantal in Nederland en Frankrijk gebouwd.

Klippers in Nederland

In Nederland zijn er tussen 1890 en 1925 een groot aantal zeilende platbodems voor de binnenvaart gebouwd. Deze Nederlandse schepen droegen in Nederland ook de naam ‘Klipper’ terwijl ze alleen boven de waterlijn op de klippers leken die men op zee zag. Daarnaast werden de Nederlandse klippers van ijzer en staal gemaakt in plaats van hout. 

 

De Nederlandse klippers bestaan uit twee hoofdtypen: klippers uit Friesland en klippers uit Zeeland of Zuid-Holland. De klippers die we in Nederland nog op het water zien zijn onderdeel van de zogenoemde bruine of Hollandse zeilvloot.

Driemastklipper de Sanne Sophia

Driemastklipper de Sanne Sophia van Hollands Glorie is één van de snelste klippers van Nederland. De romp heeft een mooie vorm omdat deze voor het varen op rivieren is gebouwd. Tegen de stroom in varen gaat namelijk een stuk makkelijker met een gestroomlijnde voorkant. Ook is de Sanne Sophia één van de breedste klippers in Nederland. Dit maakt het schip zeer stabiel. De Sanne Sophia is in 1886 gebouwd en is daarmee één van de oudste ijzeren schepen van Nederland. 

De Sanne Sophia in een nieuw jasje

Onze Sanne Sophia heeft een nieuw jasje gekregen. Afgelopen week zijn we druk bezig geweest met het schilderen van de buitenkant van het schip. Ondanks het warme weer werd er hard gewerkt om het schip weer een mooi en glanzend uiterlijk te geven. 

Meevaren op de Sanne Sophia?

Meevaren op historische driemastklipper de Sanne Sophia? Zeil mee naar Volendam met Volendam voor de boeg of naar Forteiland Pampus met Zondag onder Zeil

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.