4 weetjes over Volendam

Gepubliceerd op 4 augustus 2020 om 11:08

Volendam kennen we van de dagjesmensen die er een foto in Hollandse klederdracht maken, de lekkere vis en de overmaat aan bekende Nederlandse zangers en zangeressen die er vandaan komen. Dit unieke vissersdorp aan het Markermeer is ontzettend populair onder bezoekers uit alle windstreken. In dit blog vind je 4 weetjes over Volendam.

1. Stammen Volendammers af van Spanjaarden?

De eerste inwoners van Volendam zouden afstammen van Basken uit Noord-Spanje. Ten minste, als je de verhalen moet geloven. Echter, uit onderzoek blijkt dat veel Volendammers afstammen van Sefardische Joden uit Portugal. Naast Portugees bloed hebben volgens dit onderzoek ook veel Volendammers Duitse roots.

2. Feestjes

Volendammers houden van een feestje. Zo hebben ze een eigen feestdag genaamd Volendammerdag. Op Volendammerdag, dat elk jaar op een zondag in juli plaatsvindt, dragen veel Volendammers klederdracht. Ook worden op deze dag traditionele beroepen als palingroken tentoongesteld. Een maand later, in augustus, gaan veel Volendammers uit hun dak tijdens de welbekende Volendammer kermis.

3. Kleinste Nederlandse plaats met professionele voetbalclub

Volendam is de kleinste Nederlandse plaats met een professionele voetbalclub. FC Volendam speelt sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954 afwisselend in de Eredivisie of Eerste Divisie. De voetbalclub behaalde zelfs 2 keer de Nederlandse bekerfinale.

4. Volendammer zooitje

Volendam staat bekend om de lekkere vis die er vandaan komt. Er is zelfs een visgerecht dat je eigenlijk alleen in restaurants in Volendam op de kaart ziet staat: Volendammer zooitje. Een Volendammer zooitje is een gerecht dat bestaat uit gekookt paling in melk met zout, azijn, zwarte peper en gekookte aardappelen.

 

4 weetjes over Volendam

(Her)ontdek Volendam

Vaar mee met driemastklipper de Sanne Sophia en (her)ontdek Volendam! Vertrek vanuit Muiden, hijs samen de zeilen en geniet onderweg van een uitgebreide lunch. De tocht begint om 10:30 en eindigt rond 17:00. Lees hier meer over: Volendam voor de boeg

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.